Mondkapjes

24 november 2021 Uit Door Hanry

In Nederland is op veel plaatsen binnen weer een mondkapjes-plicht ingevoerd. Door het invoeren van deze regel door de regering kan men weer verplicht worden om ergens binnen een lap voor de mond te moeten binden. Ze noemen zo’n lap een mondkapje. Het vreemde van de naam mondkapje is dat de lap ook over de neus gedragen moet worden. Daarmee vind ik de naam mondkapje misleidend. Een mondkapje suggereert dat de lap alleen over de mond gedragen zou dienen te worden. Maar niets is minder waar. De lap dient zowel over de mond als de neus heen gedrapeerd te moeten worden. Eigenlijk is deze lap een soort muilkorf. Het belemmert een mens om vrij te ademen. Men wordt zo gedwongen om door de lap te ademen. De vrijheid om te dragen wat je wilt wordt hiermee geschonden. Er is een verplichting vanuit de overheid om bij het bewegen een lap voor uwe bakkus en neus te binden. Als we gaan zitten mag het ding van uw gezicht worden gedaan. We hebben het hier over niet medische mondkapjes. Zo’n stuk vodden voor uw gezicht binden heeft het effect dat mensen beter afstand houden. En komt er een onverwachte hoestbui of nietsbui mag u ‘fijn’ uw mondkapje vol hoesten en niezen. Dat scheelt want zo krijgt niet uw medemens de volle laag. Uw mondkapje wordt er wel vol van. Dus een reserve masker is aan te bevelen. Zodat uw volle mondkap vervangen kan worden voor een lege en schone. Zo ploetert een mens met het mondkapje voort. Een ding wat iedereen in de zak steekt en vervolgens weer op zet. Virusdeeltjes die eraan zitten komen zo aan de handen en als die handen niet gewassen zouden worden besmet je gewoon jezelf. Dus is het handen wassen ook erg belangrijk. Je kunt er een discussie over voeren, over de vraag hoe effectief een niet medische mondkapje die gebruikt wordt op de manier die de meeste doen is. Het antwoord varieert. Er zijn groepen die beweren dat deze vodde-kapjes wel 40% bijdragen bij het tegenhouden van een virus. Er zijn echter ook groepen die beweren dat er onvoldoende bewijs is dat zo’n masker helpt. Zeker als je realiseert hoe veel mensen met zo’n ding om gaan. Ze zitten er zo vaak met hun handen aan dat mocht er een virus op zitten deze via de handen wel verder gaat. Daarom is handen wassen erg belangrijk. Ja, maar in hoeverre is zo’n mondmasker echt effectief? Is het niet gewoon schijnveiligheid? Wordt onze vrijheid niet beperkt door deze maatregel om dit te dragen, voor iets wat alleen maar schijnveiligheid is? 🤔 Ik heb nog niet gevonden dat zo’n mondkapje voldoende zou werken tegen besmetting van het virus op de manier zoals er momenteel mee wordt omgegaan. Maar daar waar het verplicht is zet ik bij bewegen het ding wel op. Als ik zit deponeer ik hem van mijn kop af. Het recht om als mens te dragen wat je wilt wordt geschonden. Dit om een reden die onvoldoende is bewezen dat het voldoende helpt. Dat is zoals ik het nu zie. Maar goed, ik hou me wel aan de regel daar waar het verplicht is. Zo ook bij ons hier in het kerkgebouw. Als mensen vinden dat ik hem op moet zetten dan doe ik dat wel. Maar ga van mij niet vragen dat als ik tijdens een (hulp) koster dienst die ik soms heb in het kerkgebouw, om de mondkapjes-plicht te handhaven. Hoe kan ik iets een ander opleggen waar ik zelf twijfels over heb of het wel voldoende effect heeft. Ik kan moeilijk deze maatregel verdedigen terwijl ik er niet achter sta. 🤔 Ach, het duurt even eer ik weer voor (hulp) koster ga spelen in het kerkgebouw hier.

Volgende log komende woensdag rond 10 uur.