Er is altijd wat 19 – Koffie

2 mei 2023 Uit Door Hanry

Een fictief religieus verhaal deel 19. Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op zuiver toeval. Dit verhaal is bedacht en geschreven door Hanry.

In het religieuze centrum van het dorp is Kees Schuinloop de beheerder. Hij heeft sinds een week deze functie. Kees doet elke dag zijn ronde als die start met zijn werk. Zo ook deze ochtend. Het is negen uur. Hij loopt de ruimte van het hindoeïsme binnen. Daar staat een man met een bondjas aan. Een zwart kruis staat erop. In zijn handen een vlaggenstok met een groene vlag. Dhr. Schuinloop kijkt de man verbaast aan. De man zegt: ‘Ja luister eens! Ik kan hier tenminste even uitrusten. Dat geren steeds daar wordt ik doodmoe van. En weet u wat het is, buiten wordt ik continu in de gaten gehouden. Piestolen Paultje schiet op mij als ik niet door ren. In een religieus gebouw doet die dat niet. Dus hier kan ik even op adem komen.’ Kees zegt: ‘Aha, maar waarom die vlaggen meneer?’ De man kijkt geschrokken en zegt: ‘Dat is om de heilige godfather te eren.’ En hij kijkt schichtig om zich heen. De beheerder krabt zich nadenkend achter het oor en vraagd:’ godfather? – Toch geen maffia!’ De man zegt: ‘Maf is die zeker! Maar of die van de maffia is weet ik niet. Hij lijkt mij meer hoofd van een opvang voor maffe mensen.’ De beheerder fronst zijn wenkbrauwen en zucht diep. Dan laat die weten: ’Luister, ik vind het best zolang er maar geen ellende van komt!’ En hij gaat verder met zijn ronde. Dan ruikt hij koffie. Hij loopt inmiddels door de gang en ziet meneer pastoor in de keuken staan. De Pastoor hangt net een bord op waarop staat: Koffie 10 euro per kopje. Pinnen is mogelijk voor 25 euro meerprijs. De opbrengst is voor de bakker. Kees leest het bord en zegt: ‘Meneer pastoor! Wat een woeker prijzen! En waarom is de opbrengst voor de bakker?’ Meneer pastoor kijkt Kees lang aan en zucht diep ‘Kijk… de kapel moet opgeknapt worden maar dat geld is al binnen. De actie om koffie te verkopen stond al geplant dus dat gaat vandaag gewoon door. De opbrengst voor het opknappen is al binnen. Dus de opbrengst is voor de bakker. Ja, dan heeft die ook een extraatje ziet u?’ Kees schut zijn hoofd. ‘De bakker… die is toch pleite meneer pastoor.’ ‘Uh…ja dat klopt niet.’ Zegt meneer pastoor langzaam ‘De bakker zit in de roze buurt en bakt ze daar bruin, heb ik begrepen.’ Dan houd die even stil en vervolgt: ‘Wit bakt die niet, die neemt die zo.’ Meneer pastoor maakt hierbij een gebaar alsof die een onzichtbaar dienblad in zijn handen heeft. Wat meneer Pastoor daar nou mee bedoeld is nog vaag. 🤔 Zou meneer pastoor werkelijk de koffie verkopen met zulke prijzen?

Nieuwe log uiterlijk komende dinsdag rond 22:30 online.