Glas in betonraam

Glas in betonraam

30 januari 2019 Uit Door Hanry

Boven in de huidige kerkzaal van de Opstandingskerk is o.a. een prachtig glas in betonraam te zien. Een kunstwerk wat in drie delen liggend op de grond is gegoten. Gemaakt door de Arnhemse beeldhouwer Albert Diekerhof (1917 – 1997) en mevr. A. van Salland dat overigens een pseudoniem was. Het is in 1962 ingebruik genomen.

Het glas in beton kunstwerk

Voor veel mensen is het niet direct duidelijk wat er wordt afgebeeld. Bij glas in beton wordt de voorstelling niet zo zeer met glas weergegeven maar meer met het beton. In het beton zijn twee figuren te vinden. Links ziet men een zittende mens-figuur en rechts is een haan te zien. De mens stelt Peterus voor. De haan staat tegen de achtergrond van de opgaande zon. De haan en de opgaande zon staan symbool voor de dag van Christus opstanding. Omdat het kraaien van de haan in de ochtend een nieuwe dag aankondigt zag men in de oud-christelijke kunst de haan ook als een voorbode van de opstanding. En de haan kraait in een bijbelverhaal drie keer als Peterus ontkent dat hij Jezus kent (Mattheus 26). Wanneer de zon van buitenaf zijn stralen door het raam naar binnen laat vallen, geeft dat een prachtig schijnsel over de mensen die er op dat moment zijn. Zo zie je nog beter dat de zon over iedereen schijnt. Over goede en slechte mensen. Naar aanleiding daarvan kun je zeggen dat voor God ieder mens gelijk is. Het glas in het kunstwerk is in 1962 vanuit Belgiƫ naar het Gelderse Arnhem gekomen. Door de hoge prijs wat het glas toen kostte was Diekerhof genoodzaakt minder glas te gebruiken dan hij had gewilt.

Vergeet niet een duimpje te geven hieronder. En een reactie wordt ook zeer op prijs gesteld.