Kerkelijke metaal-kunst

Kerkelijke metaal-kunst

13 februari 2019 Uit Door Hanry
De metalen compositie

Het bovenstaande kunstwerk hangt in de Opstandingskerk in Arnhem. Het is ontworpen en gemaakt door Joop Janssen (1914 – 1992). Het kunstwerk is van metaal en heeft als titel ‘Compositie’. Volgens zijn vrouw en kinderen heeft Joop zijn eigen levensloop in het kunstwerk uitgebeeld. In de compositie staan wortels, bomen en takken, deze staan voor een geworteld leven en een harmonieus groeiproces. De sluipende panter staat voor energie en voor het kwaad. De poorten staan voor bescherming. Moeder en kind staan symbool voor de moederliefde die de kunstenaar in zijn jeugd heeft gemist. Hij heeft die later in zijn gezin teruggevonden. Dan is er de hangende persoon te zien. Die staat voor lijden en dood. Ook staan er twee personen op die een ander persoon naar de zon optillen. Dat geeft weer het opgetild worden uit eigen ellende naar het licht, in dit geval de zon. De linker helft is wat lichter omdat de kunstenaar zo, graag zijn leven had gezien.