De preekstoel
In de Opstandingskerk in Arnhem staat een preekstoel. Een preekstoel wordt ook wel een kansel of spreekgestoelte genoemd.
Bij deze kerk is het bouwwerk niet super groot. Maar voldoende ruimte voor de predikant. De spreker staat dan wat hoger, zodat men de persoon beter kan zien.
In de Opstandingskerk te Arnhem is de preekstoel gemaakt van ruw bewerkt natuursteen. De architect Rotshuizen heeft ooit zelf laten weten dat hij het spreekgestoelte met opzet klein gehouden heeft. Volgens hem is dat omdat het slechts een hulpmiddel voor verstaanbaarheid is. Alhoewel je tegenwoordig met de technische mogelijkheden van geluid, op zich ook ver kunt komen qua verstaanbaarheid. Deze preekstoel is ooit geschonken aan de kerk door een anoniem persoon. Er zijn in het verleden wel eens voorstellen gedaan om dit fraaie gestoelte te verwijderen. Maar tot nog toe heeft het de tand des tijds doorstaan. Er gaat een gerucht de ronde over deze kansel. Door de toenmalige bouwvakkers zou er een bierflesje in de voet van dit bouwwerk ingemetseld zijn. Dit is een gerucht. Of er echt een bierflesje in zit is mij onbekend. Het is nu ook wat lastig te zien.
Volgende keer wil ik het over het doopvond in de Opstandingskerk in Arnhem gaan hebben.
Binnenkort kom ik terug op de Liturgiesche kleuren die in een dienst gebruikt worden. Zijn die gebaseerd op de bijbel? Dat was in de vorige log een vraag van Roger. Ik zal daar binnenkort proberen een antwoord op te geven.
Vergeet niet een duimpje te geven hier onder.
Een reactie is altijd leuk. En vragen staat vrij. 😊
Een bijzondere preekstoel. De meeste in de RKK zijn van hout.
In de kerk waar ik kom is er geen spreekstoel. Met de moderne middelen is dat in feite niet meer nodig.
Ik voel me blij. Mijn naam te zien in je Blog. Ben benieuwd.
Waar ik nog aan dacht ivm het bierflesje in het spreekgestoelte: je zou dat wellicht met röntgen apparatuur kunnen bekijken. Wie weet is het flesje nog vol…:)