Zevende dag – deel 1

29 mei 2019 Uit Door Hanry

De bijbel verteld mij in o.a. In het scheppingsverhaal dat de zevende dag de rustdag is. De dag om mentaal en fysiek even te ontspannen. Een dag waarop even niets hoeft. Zo lees ik dit niet alleen in het scheppingsverhaal ook elders in de bijbel lees ik dat de zevende dag de rustdag is. Althans zo interpreteer ik hetgeen ik hierover lees. Ook denk ik dat het goed is dat een mens minimaal één vaste dag in de week heeft waarop de mens kan ontspannen en tot rust kan komen. In veel kerkgemeentes is de zondag een rustdag. Maar is de zondag de zevende dag? Voor zover ik weet is de zevende dag de sabbat bij de Joden. Dat in Nederland de zaterdag wordt genoemd. En naar mijn idee speelt de bijbel in oorsprong af bij het oude Joodse volk. Dus zouden we ervan uit kunnen gaan dat de sabbat de zevende dag is. Daarop door redenerend, zou ik denken dat de zevende dag de zaterdag is. Maar waarom hebben veel kerkelijke gemeentes dan de zondag als rustdag? De zondag is van oorsprong de eerste dag voor zover ik het zie. Maar waarom begint mijn digitale agenda dan op maandag met de eerste dag van de week? Dat laatste is snel te verklaren. Want maandag is de eerste dag van de werkweek. Dat is de reden dat mijn agenda op maandag begint. Maar is het dan ook zo dat daardoor de zondag de zevende dag is geworden? Die filosofie lijkt mij niet de juiste. Maar wat is dan de verklaring dat veel kerken op zondag de rustdag hebben?

Wat een verwarring voor iemand die de bijbel als leidraad heeft. Want welke dag is nu de zevende dag van de week? De dag die heilig is verklaard in de bijbel in Genesis. En in de bijbel als rustdag geld. Kortom hoe zit het nu?

Als het klopt dat de zevende dag de sabbat is. Hoe kan het dan dat sommige kerkgemeentes de rustdag op zondag houden? 🤔 Vinden jullie dit ook niet een boeiende vraag? Persoonlijk vind ik deze vraag zeer boeiend. Een uitgebreid antwoord hoop ik in een latere log te publiceren.

Kortom, wordt vervolgd.

Als je zelf ideeën hierover hebt laat het dan weten in een reactie.

Een duimpje achterlaten is ook altijd tof.

Volgende log komende woensdag rond 1800 uur, Nederlandse tijd. Mis hem niet!