Paaskaars

19 juni 2019 Uit Door Hanry

In de PGA kerken en bij sommige anderen kerkgenootschappen, is in de kerk een grote kaars aanwezig. De Paaskaars genaamd. Met de dienst van paasnacht (de Paaswake) op Stille Zaterdag, wordt de paaskaars van het voorbijen jaar ceremonieel uit de kerkzaal gedragen. Op eerste paas-ochtend word de nieuwe paaskaars ceremonieel binnengedragen. Hoe men dat allemaal doet heeft allemaal een reden. Het is niet zomaar van, we brengen de oude kaars weg en de nieuwe zetten we neer. Alles heeft een (symbolische) betekenis. De Paaskaars waar het vlammetje van brand staat symbool voor het licht van Christus en zo het symbool dat Christus in ons midden is.

 

Op de foto is de paaskaars van 2019 te zien. De kaars staat in een historische standaard. Deze standaard is afkomstig uit de Sint Jozefkerk. Deze kerk was van oorsprong een katholieke kerk. Inmiddels is het gebouw van de Sint Jozefkerk niet meer in gebruik als kerkgebouw. Maar de kandelaar is al enige jaren in gebruik bij de Protestantse Kerk in Arnhem. Momenteel staat deze houder met kaars in de Opstandingskerk te Arnhem. Voor de Oplettende kijker/lezer zijn misschien de losse stenen in de voet van de kandelaar opgevallen. Deze stenen zijn door kerkgangers er ooit neergelegd. De stenen staan voor nare dingen die een mens kan meedragen als een ballast. Door deze ballast (de steentjes) bij de paaskaars te leggen, kan de koude ballast verwarmt worden door het licht van Christus en mogelijk een bijdrage leveren om de ballast niet langer met je mee te dragen.

Dit was de log voor deze week.

Vergeet niet een duimpje te geven en/of een reactie. Dat is altijd tof.

Elke Woensdag rond 18 uur een nieuwe log, mis geen log!