Het pijporgel van de Opstandingskerk te Arnhem

12 juni 2019 Uit Door Hanry

Op het balkon wat in de kerkzaal van de Opstandingskerk te Arnhem is te vinden is een pijporgel gevestigd. In 1965 is dit orgel hier geplaatst. Het is gebouwd door Fa. van den Berg en Wendt uit Nijmegen en Zwolle. Het orgel is 4,40 meter breed. De hoogte is 5,50 meter en hij is 1 meter diep. De kast die er omheen zit is van Mahoniehout. Snel na de oplevering bleek het te warm op het balkon te zijn voor het orgel. Een orgel kan niet zweten en zo afkoelen. Gooi er ook geen emmer water overheen. Doorgaans vinden pijporgels dit niet fijn. Daarom is er gekozen voor een aangepast stookbeleid. Dit bleek goed te werken.

In 1969 is er een brand geweest in dit kerkgebouw. Het orgel heeft toen wat schade opgelopen. Het moest helemaal schoongemaakt worden. De orgelpijpen zijn door het toenmalige koster-echtpaar in een bad met groene zeep gedaan. Helaas begonnen later de koperen klepjes te oxideren. Ze moesten allemaal losgemaakt worden en uitgeboord. Gelukkig is het wel weer goed gekomen met het muziekinstrument.

Dit was hem weer voor deze keer. Vergeet niet een duimpje te geven. Een reactie is ook altijd leuk.

Volgende log is komende woensdag rond 18 uur, mis hem niet!