Glas in lood raam

14 augustus 2019 Uit Door Hanry

Er hangt aan één van de muren van de kerkzaal in de Opstandingskerk te Arnhem, een glas in lood raam. Er is iets opvallends aan dit raam. Het raam is feitelijk geen raam waar het licht van buiten doorheen schijnt. Het wordt met kunstlicht verlicht.

Dit raamwerk was oorspronkelijk groter. Het was vanaf 1961 in de zuid-oost-gevel van de voormalige hervormde Pniël-kerk in Arnhem te vinden. Toen de Pniël-kerk samen ging met de Opstandingskerk in 2000, is het verhuist naar de Opstandingskerk. Het oorspronkelijke raam stamt uit 1961. Er horen nog zes delen van oorsprong bij. Deze zijn ook in de Opstandingskerk in Arnhem te vinden. Deze panelen zijn verdeeld over de bovenste ramen in de kerkzaal.

De zes delen die er oorspronkelijk ook bij hoorde.

Het is mij niet geheel duidelijk waarom de zes panelen zijn geschieden van het origineel. 🤔 Wat mogelijk een verklaring zou kunnen zijn is dat ze het oorspronkelijke formaat te groot vonden. Maar daar ben ik niet zeker over.

Ik hoop dat je deze log weer de moeite waard vond. Een duimpje of/en een reactie is mogelijk.

Komende woensdag rond 18.00 uur weer een nieuwe log op deze blog.

Kerken zijn vaak meer dan een gebouw.