Mysteries in religieuze gebouwen – deel 1

2 oktober 2019 Uit Door Hanry

Introductie

Soms komen mysteries voor in gebouwen. Soms in oude kloosters of gebouwen die ooit een klooster waren of zo.

Mijn werkzaamheden als koster van de Opstandingskerk brengt diversen situaties op mijn pad. Dat zijn één van de talloze redenen voor mij om dit werk te doen. Soms komt een koster wel eens een (vermeend) mysterie op het spoor. Een technische beheerder opperde om deze mysteries zo af en toe op deze blog te plaatsen. Vandaar dat ik er nu mee begin. Ik heb het wat breder getrokken. Niet alleen mysteries van de Opstandingskerk in Arnhem. Misschien zijn er ook wel mysteries te vinden in andere religieuze gebouwen of voormalige religieuze gebouwen. Mocht iemand daar iets over weten, je kan het me altijd even melden.

Het is mij bekent dat het huidige gebouw van Omroep Gelderland, vroeger een klooster was. Er gaan geruchten dat er in de kelders van dit gebouw onverklaarbare dingen gebeuren soms. Misschien de moeite waard om eens nader te onderzoeken.

Dergelijke verhalen ben ik ook naar op zoek.

Een ander voorbeeld komt uit de Opstandingskerk in Arnhem. Op een ochtend kwam ik als koster op de benedenverdieping van het pand. Dat gebeurd wel vaker. Ik betrad een ruimte dat er duidelijk niet opgeruimd uit zag. Het rook er behoorlijk naar bier. Kennelijk een ‘bierfeest’ geweest. Vreemd want er was bij de verhuur, het beheer en bij mij als koster niets over een dergelijke zuippartij bekend. De vloer plakte van het bier. Kennelijk een gezellig feestje geweest. Buiten was de rommel al niet minder ernstig. Plastic bekertjes, resten van versiering en wat al niet meer. De toilet was ook al bezet door een bierlucht. Na opruiming vroegen wij ons af wie deze puinhoop had achter gelaten. Eerdere huurders beweerde bij hoog en laag alles keurig achter gelaten te hebben. En vooral geen spoor van alcohol geroken of gezien te hebben. 🤔

Welnu, dit bierfeest mysterie is nooit opgehelderd. Wie er zo’n gezellig feestje gegeven had is onduidelijk. Het behoord denk ik tot één van de mysteries die dit gebouw heeft.

Dan heb ik het nog maar niet over tafels die spontaan op een andere plaats staan. Er zijn talloze verhalen over dit gebouw te vertellen die een mysterieus karakter hebben.

Zelf denk ik dat het een goede aanvulling kan zijn voor deze blog om over dergelijke mysteries te vertellen hier.

Wat vond je van deze log? Laat het weten met een duimpje of reactie of alle twee.

Komende woensdag een nieuwe log hier. Rond 18 uur komt die online.