De verbouwing is nabij

8 januari 2020 Uit Door Hanry

Het jaar 2020 klinkt misschien nog wat onwennig. Het jaar is ook nog maar 8 dagen oud.

Het kerkvolk in PGArnhem-noord pendelt qua diensten tussen twee gebouwen in Arnhem-Noord. De mensen van de wijkgemeente Arnhem-Noord zijn een beetje als zwervende schapen geworden. De voormalige Opstandingskerk wordt langzaam maar zeker leeg gehaald. De Opstandingskerk in Arnhem gaat niet alleen verbouwd worden maar ook van naam veranderen. Afgelopen zondag is officieel bekend gemaakt wat de nieuwe naam zal zijn, na de verbouwing. De nieuwe naam zal: ‘Nieuwe kerk’ zijn. En zo zal dit gebouw verder gaan na de verbouwing.

Sleutels om toegang te krijgen tot het kerkgebouw zijn door huurders in de maand december ingeleverd. Van overige gebruikers zijn ze zo goed als terug. Hoe dan ook, de hoofdsleutel van het gebouw is afgelopen zondag overgedragen aan het team dat de verbouwing gaat doen. Wat nu te doen? Alle spullen in het gebouw worden opgeslagen. Zodat de bouwlieden er geen last van hebben en de spullen uit de weg zijn.

Eerst gaat er asbest verwijderd worden in het pand. Daar is men vandaag mee begonnen.

Alles wordt hermetische afgesloten.
Zodat er niets ongecontroleerd weg kan.
Dan komen de mensen in speciale pakken de boel verwijderen.

Als dit klaar is start de verbouwing. De hoofdingang komt een verdieping lager dan nu, zodat er niet meer geklommen hoeft te worden om de ingang te vinden. Binnen komt er een lift. Door het verplaatsen van de ingang en het plaatsen van de lift zal er beneden een gebruikersruimte veranderen in een entree. De kerkzaal blijft op de verdieping waar die nu is. Het uitgiftepunt voor koffie en thee gaat verhuizen. Het uitgifte punt zit nu in de centrale hal. Die hal gaat geen centrale hal meer worden. Deze hal gaat veranderen. Het plan is om daar een gebruikersruimte van te maken. Het uitgifte punt van koffie en thee gaat naar de kerkzaal. De kerkzaal zal verdeeld worden in een ontmoetingsplek waar men koffie en thee kan drinken. En een deel waar de vieringen (kerkdienst) plaats gaan vinden.

Het trappenhuis wat hier op de foto staat, daarvan is het plan dat die niet meer standaard gebruikt gaat worden. Als ik het goed heb wil men hier een ruimte maken. Ik weet niet meer exact of het een kapel wordt of stilte centrum. 🤔 Maar na de verbouwing zal dat allemaal duidelijk worden denk ik.

Wat ook na de verbouwing zal zijn is dat heel PGArnhem – Noord in één gebouw gaan huizen. De twee andere gebouwen, Bethlehemkerk en de Diaconessenkerk worden afgestoten door de PGA. Later wanneer ik meer informatie heb over wat er met de andere twee gebouwen gedaan gaat worden, hoop ik hier ook verslag van te doen.

Vanaf 01 februari is mijn baan als koster ten einde in dit gebouw. De bouwmensen zijn dan aan de slag. Het is dan vrij zinloos om te gaan stofzuigen of wat dan ook te doen voor mij in dit rijksmonument.

Het zou wel mooi zijn als ik wat foto’s van de bouwwerkzaamheden zou kunnen bemachtigen. 🤔 Voor mijn persoonlijke archief maar ik denk dat het in deze log ook niet zou misstaan. Want ik hoop in deze log van de verbouwing verslag te kunnen doen. Volgens de architect gaat de aannemer daarover. Dus ik hoop dat ik toestemming kan krijgen om af en toe een kijkje te mogen nemen. Dat is nog even af te wachten of dat gaat lukken.

Ook is het mijn bedoeling dat ik andere kerkgebouwen hier onder de loep ga nemen. Ik heb dit al eerder aangekondigd dat andere religieuze en ex religieuze gebouwen aandacht zouden krijgen hier. In de komende maanden lijkt me een mooie gelegenheid om dit te doen. Naast de voortgang van de verbouwing.

Dat was het weer voor nu. Vergeet niet een duimpje te geven. Een reactie is ook altijd goed.

Komende woensdag weer een nieuwe log hier rond de klok van 18 uur.