Wat doet een koster

26 februari 2020 Uit Door Hanry

Onlangs stelde iemand dat het misschien wel interessant is om te vertellen wat een koster allemaal doet. Daarom ga ik proberen hier te vertellen wat een koster allemaal doet. Om te beginnen wil ik zeggen dat het nogal per kerkgebouw en per gemeente kan verschillen. Daarom vertel ik wat ik in de Opstandingskerk allemaal voor werkzaamheden deed als koster. Want ik hoor in de wandelgangen dat mogelijk na de verbouwing van het pand, het takenpakket er iets anders uit gaat zien van een koster. Maar in grote lijnen zal het niet anders zijn.

Een koster van een kerkgebouw zorgt ervoor dat alles in het gebouw kan functioneren zoals de bedoeling is. Een koster zorgt dat er koffie en thee is als het nodig is. Het schoonhouden van het gebouw, de was in de vorm van handdoeken, theedoeken, vaatdoeken wassen. Ook het reinigen van avondmaal kleden, servetten en monddoekjes is ook aan de koster om dit in orde te maken. Boodschappen inkopen voor de kerk zoals: kofffie, thee, suiker, koffiemelk en alles wat zoal nodig is. De avondmaal-wijn inkoop, is iets wat de koster niet doet. Dat word door anderen gedaan.

Ook het ontvangen van bezoekers is iets waar de koster in veel gevallen bij betrokken is. Bij een kerkdienst zorgen dat de juiste kerkklokken op het juiste moment hun geluid laten horen en ook weer stil zijn is iets waar de koster voor zorgt. De audio uitzending op internet op tijd starten en stoppen (via kerkomroep.nl) is ook wat de koster behoord te doen.

De (Hulp) koster(s) bij de Opstandingskerk zijn in het bezit van een Geldig Bedrijfs Hulp Verlening Certificaat. (BHV-Certificaat). Wat inhoud dat ze weten wat ze bij calamiteiten moeten doen en kunnen reanimeren indien noodzakelijk is. Ook het bedienen van een AID behoord erbij. Zodat indien nodig er snel hulp geboden kan worden. Ook als er brand zou ontstaan behoord een BHVer te weten hoe te handelen. Niet alleen maar de brandweer bellen. Maar bij een kleine brand ook weten hoe een brandblusser 🧯 in het gebouw werkt en deze kan bedienen. Ook weet waar bij ontruiming de mensen heen moeten gaan en dergelijke dingen. Maar in de meeste gevallen is het BHV gedeelte gelukkig niet nodig.

En natuurlijk is een koster ook één van de vele personen in het kerkgebouw die vertrouwelijke informatie niet behoord verder te vertellen. Van dit laatste vind ik persoonlijk iets wat niet meer dan normaal is. In mijn ogen als iemand je wat dan ook in vertrouwen verteld dan ga je dat niet zomaar rond vertellen. Voor mij een logica als 1 en 1 twee is.

Als huurders assistentie nodig hebben of een BHVer nodig hebben kunnen ze de koster inhuren. Dat is ook iets wat bij de taken van een koster behoord.
Dat is in grote lijnen wat een koster zoal doet.

Tot zover deze log. Vergeet niet een duimpje te geven. Een reactie wordt ook gewaardeerd.

Komende woensdag een nieuwe log rond 18 uur.