Kerkdienst op andere manier vieren

29 april 2020 Uit Door Hanry

In deze tijd zijn nog altijd de kerkdiensten van de PGA online te volgen. Eerst was het alleen via geluid. Later kwam er ook beeld bij via youtube. Zo kunnen we de kerkdiensten niet alleen horen ook zien. De dienst wordt vooraf opgenomen. En zodra die opgenomen is kan de dienst worden beluisterd. En even erna is de dienst ook beschikbaar met beeld. Zodat op zondagmorgen er keus is. Gaat men voor alleen geluid of ook voor beeld. De beeldversie is in feite nog een soort proef versie. Voorheen was het alleen geluid. En het in beeld brengen is toch net anders dan alleen het geluid op internet zetten. Maar al doende leert men. Persoonlijk ben ik steeds blij verrast met de beelden. Het geluid op youtube laat nog te wensen over, maar met een hoofdtelefoon op of ‘oortjes’ in, is het wel te doen.

Toen het de eerste keer was dat de kerkdienst niet een bijeenkomst was maar alleen via internet, had ik de volgende gedachte. Aangezien ik gewent was naar het dienstdoende kerkgebouw te wandelen en dit geregeld een wandeling van een uur heen was. Zou ik dus de twee uur wandelen (uur heen en uur terug) gaan missen. Daar had ik al snel een oplossing in gedachte. Ik sta gewoon op de zelfde tijd op, ga een uur wandelen, beluister de kerkdienst en ga daarna een uur wandelen. Ik had het zo mooi bedacht in mijn hoofd. Zo zou ik het ritme vast kunnen houden. Dat wandelen voor de klok van tien en na de digitale kerkdienst pakte bij mij anders uit. Helaas was ik pas toe aan een wandeling in de middaguren. En als dat een uur was, mocht ik blij zijn. Dat slenterde zo een poosje door. Ik was er niet gelukkig mee. Voor zover een mens gelukkig kan zijn in deze tijden. Maar er kwam een innerlijk protest in mij op. Dat steeds luider riep om het ritme van weleer weer op te pakken. Ik ben toen verder gaan nadenken. Heb me de vraag gesteld hoe verder. Het vieren van de dienst thuis is op de manier zoals ik dat nu doe wel erg afwijkend van een bijeenkomst. Okee, thuis is geen kerk, maar waarom hang ik onderuitgezakt op de bank en luister naar de dienst? Het liedboek waar de liederen in staan heb ik in mijn boekenkast. De liturgie van de dienst komt keurig in de zondagsbrief per mail mijn mailbox in. Het orgel speelt de liederen tijdens de dienst en de cantorij zingt de liederen tijdens de dienst. Waarom pak ik niet dat liedboek en doe ik actief mee met zingen. Tijdens gebeden deed ik al wel mee. Dan sjorde ik mijzelf uit de onderuitgezakte houding. Afgelopen zondag heb ik het anders gedaan. Ik heb vooraf de liturgie op mijn ipad klaar gezet. Het liedboek erbij gepakt en de bijbel erbij gepakt. Ik heb vooraf de bijbelteksten die in de toegestuurde liturgie staan opgezocht. Dat kon allemaal de zaterdagavond al. De bijbelteksten meegelezen en de liederen meegezongen. Wat dat betreft is het handig dat ik alleen woon. Want mijn gezang lijkt meer op een geluid waar elk levend wezen bij weg zou rennen. 😉

Maar goed, daar ging het niet om. Het ging erom dat ik nu meer het gevoel had met een kerkdienst bezig te zijn dan toen ik redelijk passief onderuitgezakt ‘hing’ te luisteren. Het was een goede ervaring vanmorgen, wat mij betreft. Dus komende zondag maar weer op de actieve manier. Bij de dienst in de kerk brand bij ons in de kerk de paaskaars. Ik heb geen paaskaars, maar misschien is het een idee dat ik een kaars regel. En die op zondagochtend aansteek zodat ik misschien nog meer de beleving van een kerkdienst heb. En wat meer het ‘zondags gevoel‘ krijg. En die wandeling? Ach dat is niet erg als die er pas in de middag komt. 😉 Eerst het één weer beetje normaliseren (binnen de regels) en dan het ander. Al blijft het anders dan anders.

Dat was het weer voor deze week. Vergeet niet een duimpje te geven. En een reactie is altijd tof. 👍🏻
Komende woensdag rond de klok van 18 uur, weer een nieuwe log. 👋🏻