Gordijn

28 februari 2023 Uit Door Hanry

In de Nieuwe kerk in Arnhem Noord is in het deel waar de kerkdienst gevierd word een gordijn aanwezig. Het gordijn kan open en dicht. Dat gordijn is er gekomen omdat mensen vonden dat de zaal zelf te groot was. Om het wat gezelliger te maken en de zaal fysiek te verkleinen, maar indien nodig ook de volledige zaal te kunnen gebruiken is voor een gordijn gekozen.

Er is een orgel dat op de galerij is gevestigd en een kleiner orgel beneden in de zaal binnen het gordijn. Er staat een camera voor de TV uitzending op een paal. Die camera kijkt niet boven het gordijn uit. Als het orgel boven bespeeld wordt en we de organist in beeld willen brengen is het enige wat het mogelijk maakt om het gordijn open te houden. Dan kan de camera de orgenist in beeld brengen. Maar omdat er een keer besloten is dat gordijn tijdens de viering dicht te houden worden er nu vragen gesteld waarom dat gordijn niet dicht is. Die vragen mogen natuurlijk gesteld worden en er wordt ook antwoord gegeven vanuit de groep mensen die het beeld en geluid bedienen. Tot zo ver gaat alles heel normaal en is er geen probleem. Het kan nooit kwaad om navraag te doen waarom er van de regels afgeweken wordt. En als Nederlander moet alles natuurlijk in regels vastgelegd worden en vooral de regels opvolgen. Immers anders kan de individu misschien creatief gaan worden en iets onvoorspelbaars gaan doen. Het zou toch vervelend zijn als de individu iets moois gaat doen wat niet in de regels staat. Creatief mag men zijn, maar wijk niet van de regels af! Dat zou maar zo tot ‘enge dingen’ kunnen leiden. Maar ik denk zelf dat dit niet alleen in een kerkgebouw kan zijn. Ik denk zelf dat afwijken van wat men als ‘normaal’ ziet vaker niet gewaardeerd wordt. Maar ja, wat is dat ‘normaal’ nu eigenlijk? Wees gewoon jezelf, dan is een mens het mooist.

Nieuwe log uiterlijk komende dinsdag rond 22:30 online.