Geluidstechnicus

21 oktober 2020 Uit Door Hanry

Bij de kerkgemeente Arnhem – Noord is één van de taken die ik heb, dat ik deelneem in het beamerteam. Wij stellen de presentatie samen die tijdens een kerkdienst wordt vertoont op het beamer-scherm. In de loop van de tijd kregen wij ook tot onze taak om de microfoons tijdens de dienst waar nodig aan en uit te zetten door simpelweg op een knop te drukken. Dat was nog acceptabel om erbij te krijgen. Sinds de verbouwing van de Opstandingskerk naar de Nieuwe kerk in Arnhem-Noord is het anders geworden. We moeten momenteel tijdelijk met een verouderde installatie werken. De noodzakelijk nieuwe installatie is er nog niet. De verouderde installatie staat op een positie in het kerkgebouw dat voor ons niet gunstig is. Het is tijdelijk, zegt men. De audio apparatuur laat nogal te wensen over om er goed mee te werken. Van ons als beamerteam wordt ook nog verwacht dat we verstand hebben van de techniek van audio in de zaal en van de audio uitzending voor internet. Wij zijn dus ongevraagd bevorderd tot geluidstechnicus die, geheel ter zijde, ook verstand moeten hebben van de ringleiding in de zaal. De kabels waar alle verbindingen in de zaal en naar internet worden gemaakt is op dit moment niet van de beste kwaliteit. Heel jammer, want we kunnen nu niet de kwaliteit leveren die we zouden willen leveren. Het is tijdelijk, zegt men. De definitieve installatie en bekabeling komt nog. Maar hoe tijdelijk is tijdelijk? We moeten nu letterlijk van voor naar achter in de zaal lopen om alle apparatuur goed te kunnen bedienen. Voor iemand die er alleen zit is dit bijna onmogelijk. Zeker ook omdat de corona-regels zeggen dat er zo min mogelijk (liefst helemaal niet) gelopen mag worden tijdens de dienst. Dat wij ook nog elke keer alle microfoons mogen instellen handmatig, maakt dat het voor sommige medewerkers best een uitdaging is om alles goed voor elkaar te krijgen. De afgelopen zondag had ik het geluk dat ik dit alles moest doen. Nou ja moest… mocht doen. Ik had me vooraf vreselijk druk gemaakt over hoe ik dat zou gaan doen. Bij verplaatsen door het gebouw is een mondkapje zeer aan te raden. Dat doen wij dan ook allemaal braaf. Omdat ik feitelijk slecht wist hoe bijvoorbeeld de ringleiding aan moest en het mengpaneel had ik hulp ingeroepen. Ter plaatsen zondagmorgen bleek het echter kinderspel te zijn. Achteraf gezien had ik het ook alleen kunnen doen. Maar dat weet ik dan weer voor een volgende keer. 😎

Tot zover deze log voor deze week.

Komende woensdag weer een nieuwe log rond de klok van 18 uur.