Liturgische kleuren en de bijbel

17 april 2019 Uit Door Hanry

Een tijdje geleden vroeg Roger wat de bijbel zegt over het gebruik van liturgische kleuren. Dat vond ik een goede vraag. Ik wist het zelf ook niet. Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan. Heb een aantal predikanten deze vraag voorgelegd, boeken doorgesnuffeld en geprobeerd alles te begrijpen. Want het was best een klus vond ik. Maar het was wel een leerzame en interessante klus. En als ik alles goed begrepen heb zegt de bijbel zelf niets over het gebruik van liturgische kleuren.

In de tijd van het nieuwe testament waren de christelijke gemeenten nog klein. Het ging meestal om groepen die bij iemand thuis samen kwamen om met elkaar te bidden en het brood te delen. Pas later, vermoedelijk in de tijd na keizer Constantijn, toen het christendom de staatsgodsdienst werd in het Romeinse rijk, is mogelijk de traditie van de kleuren ontstaan. Niet alle kleuren zijn naar de bijbel terug te leiden. De kleur wit verwijst wel naar de bijbel. Zo wordt o.a. in het bijbelboek Openbaringen gesproken over ‘Witte klederen’. Het was ook de kleur van het doopgewaad en verwees ook naar de opstanding. Rood, de kleur voor Pinksteren, die verwijst naar het vuur dat op de apostelen neerdaalde. Voor paars  en groen is men uitgegaan van de meer algemeen symbolische betekenis van deze kleuren. De liturgische kleuren zijn, zou je kunnen zeggen ter ondersteuning om de boodschap in de bijbel te verkondigen. Net als het zingen of zeggen van liederen en bepaalde symboliek die in sommige kerkgenootschappen/gemeentes gebruikt worden. Soms wordt er in een eredienst in de Christelijke kerk ook gebruik gemaakt van kaarsen die het licht van Christus symboliseren. De kleuren zijn een soort hulpmiddel om de bezoekers er bewust van te maken in welke kerkelijke tijd we zijn. Dit is gebaseerd op het kerkelijk jaar. Een soort van uiting van de kerkelijke kalender zeg maar.

Een voorbeeld van het gebruik van een liturgische kleur

Er zijn velen rituelen in kerkgemeentes. En lang niet in elke Christelijke gemeente worden de zelfde rituele gebruikt. Het uitgangspunt van alle Christelijke gemeentes is wel de bijbel. Die overigens soms op meer manieren is te interpreteren.

Misschien is het interessant om te gaan onderzoeken wat de verschillende interpretaties zijn bij diversen gemeentes. Al zoek ik liever naar de overeenkomsten en de verbinding met mensen in het algemeen. Maar ik denk dat aan de diversen interpretaties door de eeuwen heen, mogelijk een grondslag is voor de diversen geloofsgemeenschappen. Ik realiseer me ook dat een dergelijk onderzoek nog wel eens een flinke klus kan zijn. Maar misschien ook heel boeiend. 🤔

Je kunt natuurlijk altijd een reactie achter laten.

Een duimpje naar boven of naar beneden is ook een mogelijkheid om te doen. En zelfs niets doen is hier een optie. 😉

Komende woensdag een nieuwe log rond 18 uur.